Blog

6 Adımda Kuru İncir Reçeli Nasıl Yapılır?

by 6 Ekim 2021

Koyu bir kıvama sahip olan ve taze incir zamanını beklemeye gerek kalmadan kuru meyve kullanarak hemen her mevsim yapılabilecek kuru incir reçeli tarifi, temel olarak diğer reçel türleri ile benzer bir yapım sürecine sahiptir.

Ev yapımı ürünleri sevenlerin favorisi olan bu reçel, oldukça besleyicidir. 2 adet incirden oluşan 1 porsiyon kuru incir reçeli, ortalama 225 kaloridir. Bu nedenle eğer formunuza dikkat ediyor ve şeker hastalığı gibi kronik bir rahatsızlığınız bulunuyorsa kuru incir reçelini dikkatli tüketmenizde fayda var.

Kuru İncir Reçeli Nasıl Yapılır?

Kahvaltıların vazgeçilmezi ev yapımı reçellerinize bir yenisini eklemek istiyorsanız kuru incir reçeli tam size göre! Bu reçel ile hemen her yerde bulabileceğiniz, her evde yer alabilen birkaç malzemeyi kullanarak enfes bir lezzet yaratabilirsiniz.

doğranmış kuru incir
Haydi gelin, kuru incir reçeli nasıl yapılır sorusunu malzemeleri listeleyerek cevaplamaya başlayalım:

  • 500 gram kuru incir
  • 5 su bardağı (1 litre) su
  • 3 bardak (500 gram toz şeker)
  • 2 yemek kaşığı susam
  • 1 tatlı kaşığı (10 gram) tereyağı
  • 1 su bardağı iri iri parçalanmış ceviz içi
  • 1 çay bardağı fındık kırığı
  • Yarım limon

Adım Adım Kuru İncir Reçeli Yapılışı

1. Adım: Kuru incirleri bol ve soğuk suda iyice yıkayın. 3 – 4 kez yıkama işleminden geçirmeniz gerekebilir. Yıkadığınız incirleri bir süzgece alın ve tamamen sularının süzüldüğünden emin olun.
2. Adım: Yıkanıp suyu süzülen incirleri küçük küçük doğrayın ve geniş bir kaba alın.
3. Adım: Geniş bir tencereye 5 bardak su ile 3 bardak şekeri alıp ocağın altını yakın ve orta ateşte şeker eriyip su kaynayıncaya kadar bekleyin. Kaynayan suya doğradığınız incirleri ekleyin ve 15 – 20 dakika pişirin.
4. Adım: Kuru incirleri 15 – 20 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın ve iyice özdeşleşmesi için yarım saat dinlenmeye bırakın.
5. Adım: Pişen kuru incirleri dinlendirdikten sonra tekrar ocağa alın ve ocağın altını açarak 10 dakika daha pişirin. Ardından içine yarım limon suyu ve tereyağını da ekleyip bir 10 dakika daha kaynatın.
6. Adım: Ocaktan pişen kuru incirleri alın ve ilk sıcaklığını atması için bir beş dakika kadar bekleyin. Daha sonra içine ceviz ve fındık kırıkları ile susamı ekleyin. Mutfak içinde bir kenara alarak dinlenmeye bırakın. Bir iki saat sonra dinlenen ve soğuyan kuru incir reçelini cam saklama kaplarına ya da kavanozlara alabilirsiniz.

Kuru İncir Reçeli Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktaları

kuru incir reçeli

Kuru incir reçeli tarifi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, belirli aralıklarla incir reçelini dinlendirmenizdir. Böylece reçelin kendine has koyu kıvamını kazanmasına ve kuru incirin tüm aromasını reçele geçirmesine yardımcı olabilirsiniz. Kuru incir reçeli yaparken dikkat etmeniz gereken diğer püf noktaları şunlardır:

  • Kuru incir reçelini yaptıktan sonra doğru kaplara aktarmak saklamanızı kolaylaştırır. Çok büyük ya da çok küçük kavanozlar yerine orta büyüklükte ve çelik kapaklara sahip cam kavanozlar tercih etmelisiniz. Böylece kuru incir reçelini daha sağlıklı ve uzun süre muhafaza etmeyi başarabilirsiniz.
  • Daha lezzetli ve güçlü bir aromaya sahip kuru incir reçeli için meyveleri bir gece önceden yıkayın ve geniş bir tencereye alın. Üzerine tarifte belirtildiği kadar şeker ekleyip sabaha kadar bekletin. Kuru incir suyunu salarak reçele eşsiz bir aroma sağlayacaktır.
kuru incir
  • Kuru incir reçelinin kendine özgü bir kıvamı vardır. Bu kıvamdan daha koyu bir reçel elde ettiyseniz içine bir miktar daha şekerli su ekleyip 10 – 15 dakika daha kaynatabilirsiniz.
  • Damak tadınıza uygun bir reçel kıvamı için incirlerin orta ateşte pişirilmesine dikkat edin. Yüksek ateşte dilediğiniz reçel kıvamını elde edemeyebilirsiniz.
  • Reçel için seçtiğiniz kuru incirlerin raf ömrünün geçmediğinden emin olmalısınız. Çürümeye yüz tutmuş, son kullanma tarihi yaklaşmış ya da uzun süredir kilerinizde yer alan kuru incirleri kullanmaktan sakının.
  • Kuru incir doğası gereği şekerli bir besindir. Kuru incir reçeline tarifte yer alandan fazla şeker eklemek reçelin tadını değiştirebilir. Eğer çok şekerli reçellerden hoşlanmıyorsanız şeker miktarını biraz düşürebilirsiniz.
  • Kusursuz bir kuru incir reçeli tarifi için limon suyu kullanmayı unutmayın. Limon suyu reçelin şekerlenmeden uzun süre raf ömrünü koruyabilmesini sağlar.
  • Kuru incir reçelinin berrak cam gibi bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız reçelin şerbeti kaynarken oluşan köpükleri temizlemelisiniz.

Kuru İncir Reçeli Nasıl Muhafaza Edilir?

cam kavanoz

Kuru incir reçelini yaptıktan sonra raf ömrünü uzatmak için ise saklama koşullarına uygun bir şekilde muhafaza etmek önemlidir. Hazırlanan reçeli soğuduktan sonra daha sağlıklı muhafaza edebilmek için cam kavanozlara da alabilirsiniz.

Cam kavanozları güneş ışığı almayan, kuru ve serin bir ortamda kapağını açmadan bir seneye kadar saklayabilirsiniz. Kapağını açtığınız kuru incir reçelini buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.

İncirin faydaları nelerdir?

by 6 Ekim 2021

İncir, ficus ağacında (Ficus Carica) büyüyen bir meyvedir. Ficus caria ise dut ailesi bitkilerinden biridir. Yüzyıllardır sevilerek tüketilen incir dünyada da oldukça sık üretilmesine rağmen en çok Türkiye’de üretilir. FAO verilerine göre dünyada 1.057.000 ton incir üretilmiştir ve bunun 280.000 tonu ülkemiz topraklarında yetişmiştir. Ülkemizde özellikle Ege Bölgesi’nde yetiştirilmekte olup, Aydın ilinde en yüksek oranda incir yetiştirilir.

Her sebzeyi ve meyveyi olduğu gibi inciri de mevsiminde tüketmek önemlidir. Kuru incire yıl içerisinde devamlı  ulaşabilirken, taze incir için ise Ağustos ve Eylül aylarını beklememiz gerekir.

İncir tadıyla olduğu kadar insan sağlığına sağladığı faydaları ile de ön plana çıkar. İçerisinde diyet lifi, mineral, vitamin, antioksidanlar bulundurduğu gibi orta boy incirin kalorisi ise yalnızca 35-40 kaloridir. Sağlık açısından ciddi faydaları olan incir içeriğinde sodyum, potasyum, magnezyum minerallerini ve C,B3, B6, B2, K vitaminlerini içerir ve aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır. Bu yazıda incirin sağlığa faydalarını, zararlarını ve tüketiminde dikkatli olunması gereken durumları inceleyeceğiz.

İncirin içeriğinde bulunan bazı vitamin ve mineraller:

  • A vitamini
  • C vitamini
  • K vitamini
  • B vitaminleri
  • Potasyum
  • Magnezyum
  • Çinko
  • Bakır
  • Manganez
  • Demir

İncirin faydaları nelerdir?

1) İncir yüksek oranda protein, vitamin ve mineraller içermektedir. Bu özelliği ile hücre yenilenmesini sağlar.

2) Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve B vitaminlerini yüksek oranda içerir. 100 gram kuru incir yenildiğinde vücudun günlük gereksinimi olan kalsiyumun %17’si, demir ile magnezyumun %30’u, fosforun %20’si, B1 vitamininin %5’i, B2 vitaminin ise %4’ü karşılanır.

3) Kan basıncına fayda sağlar. Kan basıncını düzenlemede önemli rolü olan potasyumdan zengindir. Düzenli sebze ve meyve tüketmeyen, işlenmiş sodyum içeriği yüksek gıdaları tüketen kişiler potasyum eksikliği yaşayabilir ve bu da hipertansiyona yol açabilir. 

4) Kilo kontrolü sağlar ve obezite tedavisinde kullanılır. Lif ve liften zengin besinler kilo kontrolünde olumlu etkiye sahiptir. İncir de diyet lifi açısından oldukça zengindir. 1 orta boy incirde ortalama 1 gram diyet lifi bulunmaktadır ki bu da günlük ihtiyacımız olan lif miktarının %6’sını karşılar. Aynı zamanda incir sayesinde tatlı ihtiyacınız da giderilir ve böylece sakıncalı besinlerden de tüketmemiş veya daha az tüketmiş olursunuz. Bu özellikleri ile incir porsiyon kontrolü yapıldığı takdirde kilo yönetiminizde kilo verme ve koruma programlarında kullanılabilir.

5) Zararlı olan bazı bakterilerden vücudu korur. İncir sindirimi, içerdiği liflerle kolaylaştırır ve bu özelliği sayesinde bedeninizi zararlı olan bakterilerden korumada rol oynar. 

6) Kemik ve diş sağlığını olumlu etkiler. İçerdiği yüksek fosfor ve kalsiyum sayesinde kemik ve dişlere iyi gelir. İncirdeki kalsiyum diğer besinlere oranla daha kolay sindirilir, bu sebeple süt içemeyen kişilerin incir tüketmesi önerilir. 

7) Kanserden korur. İncirde bulunan ‌benzaldehit adlı madde, kanserli hücrelerin büyümesini önler ayrıca içerisinde bulunan antioksidanlar da  kanser hücrelerinin büyümesini önleyici etkiye sahiptir.

8) Müshil etkisi vardır. Özellikle kuru incir ile hazırlanmış olan infüzyon, çocuklarda korkmadan kullanılabilen etkisi yüksek bir müshildir. Yapılışı şöyledir: 2-3 kuru incir doğranır ve üzerine kaynar su eklenerek 10-15 dakika demlendirilir. Günde 2-3 bardak içilmesi önerilir.

9) Siğil oluşumunu önler. Körpe olan incirin yapraklarının içindeki süt siğile karşı etkilidir. Bu etkiyi sağlamak adına körpe olan incirin yaprağından çıkan süt siğile sürülür. Düzenli yapıldığında siğil ortadan kaybolur.

10) Çıban olgunlaşmasını ve basuru önler. Kurutulan incir yaprakları ile dekoksiyon hazırlanır. Bu dekoksiyon hemoroit (basur) ile çıbanlara karşı etki gösterir. 

Dekoksiyonun hazırlanışı şöyledir: Körpe olan incir yaprakları, havadar ve güneş görmeyen bir yerde kurutulur, sonrasında yapraklar parçalanır. 2 veya 3 tatlı kaşığı kurutulmuş incir yaprağı bir bardak su içerisinde 30 dakika süre ile kaynatılır ve bu şekilde hazırlanmış olan dekoksikasyon suyu ile ıslatılan bez, basur memesine veya çıbana sarılır. Basura karşı olan bu dekoksiyondan gün içerisinde 2-3 bardak kadar içilir.

11) Menapoz sonrasında meme kanseri oluşmasını önlediği yapılan araştırmalarla görülmüştür. Yaklaşık 8 senedir menopozda olan 52.823 kadın ile yapılan bir araştırmada, beslenmesinde lifli meyvelere yer verenlerin diğerlerine oranla meme kanserine yakalanma riskinin %34 oranında daha az olduğu görülmüştür. Yanlızca meyveler değil tahılların da yüksek oranda lif içermesi onların da kansere yakalanma riskini azaltıcı etkileri olduğunu göstermektedir. 

12) Antioksidan, vitamin ve mineral deposudur: Özellikle koyu renkli olan taze incir; karoten, lutein, tanin gibi bir çok antioksidan bileşen ve A, E, K gibi sağlığımıza faydalı vitaminler içerir. İçeriğinde zengin antioksidan, mineral, vitamin bulunması sayesinde bedeni zararlı bileşenlerden korur ve aynı zamanda bağışıklık sistemimizin güçlü olmasını sağlar. 

13) İnsülin salınımını dengeler. İçinde yüksek oranda potasyum ve magnezyum olduğundan, insülin salınımını dengelemektedir. Bu özelliği sayesinde diyabetli hastalar da incir tüketebilir.

14) Kalp sağlığını korur. Potasyum mineralleri bulundurması ile tansiyon dengesini korur ve böylece kalp sağlığını olumlu etkiler. 

15) Vücudu temizler.

Bulundurmuş olduğu antioksidanlar sayesinde incir, kan ile bağırsakların temizlenmesinde etkin rol oynar ve aynı zamanda yetişkin bireylerde oluşabilecek göz ve solunum yolu rahatsızlıklarına karşı direnç oluşturur.

16) Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Yüksek orandaki lif içeriği sayesinde mideye olumlu etkileri vardır. Yapılan çalışmalarla ülser, reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi geldiği görülmüştür.

17) Cilt hastalıklarına iyi gelir. İncirin de barındırmış olduğu antioksidanların cilt sağlığında olumlu etkileri bulunur. 

 Akne sorunu yaşanlar inciri püre haline getirip, 20 dakika süre ile yüzüne uyguladığında cildi temizlenecektir. 

18) Saçı besler. Magnezyum ve C vitamini ile incir, saç ve saç köklerini besler ve saça doğal bir görünüm kazandırır.

19) Osteoporoz, egzama, sedef ve diyabet hastalıklarında olumlu etkileri vardır. Uygun porsiyonlarda tüketildiği takdirde içeriğindeki lif ve tatlı isteğinin giderilmesi ile şeker hastalığına iyi geldiği görülmüştür.

20) Kabızlığa iyi gelir. İncirin bulundurmuş olduğu yüksek oranda lif ile bağırsakları temizler ve kabızlığa iyi gelir.

21) Tansiyonu düşürür. Yüksek tansiyon hastalığı olanların diyetlerine inciri eklemesi tavsiye edilir.

İncir Nasıl Kurutulur

by 5 Ekim 2021

İncir meyvesinin dişi ve erkek olan iki cinsi mevcuttur. Erkek incirlerin tüketimi olmaz. Biz erkek incirleri dölleme (ilekleme) yapmak için kullanırız. İncirde dölleme işini merak edenler için ileride daha detaylı bir yazı yazacağım. Dişi incirler yaz aylarının başında taze incir olarak çıkmaya başlar.

Taze incirin sert olması

Taze incir sertse tam olgun değildir. İçi pembe-kırmızı arasında olur. Tadı tam oturmamıştır. Ama sert olan incirde yenilebilir. Kendine has bir tadı vardır. Kopardığınızda sap kısmından çok fazla süt aktığını görürsünüz. Dış kısmı yeşil renktedir.

Taze incirin olgunlaşmış olması

Sert olarak tabir ettiğimiz incir, dalından koparılmadığı takdirde 2-3 gün içinde olgunlaşmış haline ulaşır. Dış kısmı yeşil, sarı arasında bir renge dönüşür. Dokunduğunuzda yumuşak ve sert arası bir noktadadır. İçini açtığınızda kırmızı ile sarının buluştuğunu anlarsınız. İçi ballı bir hal almıştır. Taze incir olarak en çok tüketilen halidir.

Taze incirin yumuşak olması

Olgunlaşmış haldeyken incir dalından koparılmadığı takdirde 3-4 gün içerisinde yumuşamaya başlar. Sap kısmından başlayarak yavaş yavaş kuru incir kıvamına dönüştüğünü görürsünüz. Dokunduğunuzda çok yumuşaktır. İçini açtığınızda kırmızı rengin çok kaldığını genelde sarımsı bir renge döndüğünü görürsünüz. İçi çok ballıdır. Yediğinizde çok tatlı olduğunu hissedersiniz. Dalından koparılırsa fazla dayanmaz. 1 gün içinde tüketmek gerekir.

Taze incir dalından koprarılmazsa

Yukarıda bahsettiğim aşamalar içinde incir dalından koparılmadığı takdirde yumuşak incir dalında yavaş yavaş kuru incir kıvamına dönecektir. Tam olgunluğa ulaşan incirin sap kısmı güçsüzleşecek ve kendisi dalından koparak yere düşecektir. İncir kurutmanın en doğru ve doğal yöntemi budur. Dal kurusu diye bilinen incirler yere düşer ve üreticiler tarafından toplanır. Bazen tam kurumaya ulaşmayan incirler olabilir. Örneğin; gövdesinde yeşil alanlar vardır. Bunları üreticiler topladıktan sonra 1-2 gün daha güneşte bekletirler ve tam kurumaya ulaşması sağlanır.

Taze inciri koparıp kurutamaz mıyım?

İncir taze olarak koparıldığında taze incir olarak tüketilmelidir. Taze incir güneşte tutularak, fırınlama yapılarak vb. şekillerde kurutulmaz. Malesef birçok kişi tarafından bu durum bilinmiyor ve taze incirleri güneşte kurutmaya çalışıyorlar. İncir taze olarak toplanıp kurutulursa aflatoksin maddesi oluşur.

Dal kurusu incir nasıl olur ve incir nasıl kurutulur sorularınıza cevap vermeye çalıştım. Bir sorunuz veya bilgi ihtiyacınız olursa iletişim kanallarından bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca dal kurusu incir siparişlerinizi verebilirsiniz.